Avui, ens ha vingut a fer una visita informativa na Iolanda Bonet (mediadora de secundària). Ens ha parlat de l'acolliment lingüístic i cultural. Per tant, hem estat parlant dels nouvinguts que són els nens en edat escolar que vénen de fora de l'Estat Espanyol.
Hem parlat de com cada vegada hi ha més gent que ve de fora i per tant ens hem d'acostumar a ajudar-los. Aquesta població és de països molt variats i hem vist una taula de la quantitat de països d'on provenen.
Ens ha ensenyat com seria el procés d'acolliment que es porta a terme quan un nouvingut arriba a Espanya. En primer lloc, aquest va amb la seva família (poden anar acompanyats d'un intèrpret) a l'oficina d'escolarització. Segons on viuen se'ls assigna una escola (propera a la seva casa) i un mediador/a els fa una entrevista. Com és difícil, ja que els mediadors no coneixen tots els idiomes, hi ha un servei d'interlocució que és un telèfon on demanes que et posin amb un traductor, que conegui el català i la llengua del nouvingut, i aquest va traduint allò que el mediador vol preguntar com ara si el nen ha anat a escola o el curs que li pertoca segons la seva edat. Aquesta darrera informació, moltes vegades, és molt difícil de decidir ja que hi ha països on el inici i final de curs no coincideixen amb el del nostre país o, de vegades, se'ls baixa de curs perquè no perdin el curs degut a la dificultat.
Després, el mediador truca al futur professor del nen, li dona una sèrie de dades sobre aquest i concerten una cita amb la família i el mestre on es fa la presentació del professorat així com de les instal·lacions (banys, classes...). Si cal, el mediador acompanya a les famílies a escola on, també, es detectarà si el nen te alguna NEE.
Un cop integrat dins l'escola el mestre haurà d'ensenyar els costums i normes del centre. A més, tindrà el suport de el coordinador del PALIC, malgrat que a primària no hi ha, és la psicopedagoga. Un altre aspecte del qual disposaran és un aula apart on podran parlar sense por a equivocar-se, de forma més íntima.
Hem d'ajudar a aquests nens ja que quan arriben estan desorientats i algunes de les coses que podem fer per a la seva immersió són:
- Fer retolacions clares com per exemple una flauta a la classe de música perquè els sigui més fàcil reconèixer les aules i no hagin d'anar acompanyats sempre pels professors.
- Posar cartells a les parets de classe amb els diferents noms dels objectes i el dibuix corresponent.
- Participar en activitats socials on s'aprèn i s'integren
- Fer activitats d'esmorzars multiculturals però sense quedar-nos en els aspectes folklòrics.
- Celebrar dies assenyalats propis de la nostra cultura.
- Fer tallers com ara un de dur robes de països diferents i fer-nos fotos.
- Realitzar activitats molt gràfiques i jocs.
- A l'hora del berenar intentar esbrinar de què és el nostre entrepà (per exemple) fent així que els nens aprenguin de forma amena paraules noves.
Hem vist, algunes de les coses que hi ha per atendre als nouvinguts com ara el PALIC, l'aula d'acollida, els professors d'acollida, diccionaris de moltes llengües per facilitar la seva integració. En definitiva centres acollidors, és a dir, de portes obertes on tot el claustre s'implica.
Per últim, ens ha donat una sèrie de materials que podem consultar per aprofundir en el tema o per tenir referències a l'hora de planificar activitats destinades a aquests nouvinguts, que cada vegada són més i que necessiten que les facem cas ja que el que més perceben és l'actitud que tenim envers ells.
En conclusió ha estat una xerrada molt interessant on tot el que ens ha contat m'ha donat moltes idees per realitzar la meva pràctica educativa i podria dir que tot el que ha dit han estat coses noves i, per tant, serien coses noves que he après.
Tot i així, m'agradaria afegir un parell de coses que he après i que són interessants sobre diferents cultures:
- Entre un 12 i un 56% dels escolaritzats en les escoles públiques han nascut fora d'Espanya.
- Una curiosa diferència a nivell cultura dels xinesos, ja que no s'estimen que se'ls toquin ni mirar directament als ulls.
- Que, en general, tots els xinesos estan molt preocupats per l'educació.
- En sudamèrica el curs s'acaba en desembre i comença en febrer.
Un aspecte que ens ha comentat és que normalment els nens menors de set anys no tenen problemes a l'hora d'adaptar-se i ho fan amb molta facilitat i dels set als dotze en un any o dos, generalment, s'incorporen al seu curs.
Són un conjunt de curiositats culturals que és interessant i, segons el meu punt de vista, necessari que coneguem com a futur mestres en un context multicultural.