viernes, 8 de abril de 2011

7 / 04 / 2011

  Al principi de la classe ens hem reunit en petit grup per destacar aspectes positius de la xerrada de na Iolanda Bonet el nostre grup ha dit els següents:

  • Tot el centre s'ha d'implicar en l'acolliment dels nouvinguts, no només els adults sinó, també els altres infants. (IMPLICACIÓ DE TOT EL CENTRE)
  • Va explicar molt clarament les passes que es segueixen abans d'arribar a escola i l'esforç que suposa (PROCÉS D'ACOLLIDA)
  • Quan arriben se'ls ensenya i mostra la nostra llengua (català) i la nostra cultura, i gràcies a això la nostra cultura i llengua no es perd. També, al mostrar-nos la seva cultura i nosaltres mostrar-li la nostra els nens d'aquí aprenen més sobre la cultura d'aquí i la d'ells. (SEGUIMENT DE LA NOSTRA CULTURA MITJANÇANT NOUVINGUTS) (APRÈN CULTURA PRÒPIA I ALIENA)
  • Va contar moltes anècdotes i curiositats d'altres cultures (ANÈCDOTES)
  • Ara es fan entrevistes gràcies a les quals es coneix molta informació sobre els nouvinguts com ara el curs que li pertoca, si té NEE, si ha anat a escola abans...(CANVIS POSITIUS RESPECTE DEL PROCÉS).
  • També, relacionat amb l'apartat anterior, el procés d'acollida ha canviat en quant al contacte entre els nouvinguts i l'escola. Abans aquests nens arribaven sense conèixer el professor ni el centre, els feien seure al final de la classe i allí quedaven "abandonats". (CANVIS POSITIUS EN L'ACOLLIDA ACTUAL).
A més, hem incorporat altres idees d'altres grups com ara:
  • Exposició molt real i ordenada (Exposició adaptada)
  • Sensibilitat envers el tema per part de na Iolanda Bonet
  • Material de suport que va ajudar a la comprensió
  • Conscienciació de què sempre aprenem d'altres
  Després, hem vist el que faríem a la classe posterior: lectura i resum de dos articles.

  Pel que fa al llibre que vàrem començar l'altre dia (L'acollida de Francesc Carbonell), hem continuat parlant sobre la primera part del llibre: ACTITUDS.

  He après algunes de les actituds que s'han de tenir per poder dur a terme aquest procés com ara que ha de ser una actitud humana intrínseca. L'acollida ha de ser més una actitud que un protocol, encara que aquest darrer és important per situar-se.

  En el procés d'acollida, com ja hem dit, ha d'estar implicada tota la comunitat no pot ser només cosa d'una persona.

Alguns dels aspectes per assolir l'èxit en l'acollida són:
  • Cal gaudir del tracte amb les persones
  • Cal acceptar a les persones tal com són, no n'hi ha prou de tolerar-los. Això no és fàcil i no és una condició només per als nouvinguts sinó també en les relacions personals de vegades s'intenta canviar a l'altra persona. Però hem d'acceptar sempre que no sigui perjudicial per a la comunitat.
Pel que fa als educadors: 
  • El que ens ha de d'interessar és el progrés en els aprenentatges.
  • Encara que hem de tenir creences hem de ser mal·leables, oberts. No bloquejar-se davant les incerteses.
  • El fet de treballar amb coses que no són estables (improvisació) fan inevitable el conflicte. Per exemple hem planejat una activitat però un alumne presenta una cosa de la qual es pot treure profit hem d'improvisar i deixar de banda l'activitat que havíem planejat.
  • Ser conscients que en l'ensenyament ens podem equivocar i això, no es negatiu sinó que ens fa millorar.
  • El mestre ha de saber treure tot allò que hi ha dins d'una persona, no quedar-se amb una imatge superficial d'aquesta i deixar-lo córrer.
  • No ha d'haver un paternalisme excessiu per part del mestre, el que ha d'aconseguir és l'autonomia del nouvingut el més aviat possible, no fer-lo depenent de l'educador.

  Un altre aspecte que he après és que allò que realment aprenen són els coneixements dels que desprès podem parlar. En quant a la pràctica educativa, un consell que ens ha donat n'Helena és que quan has de cridar l'atenció a alguna persona, és més recomanable fer-lo de forma personal, fora del grup per tal de no ridiculitzar-lo en públic.

  En conclusió, és necessari interaccionar amb altres persones i aprendre a ser (autoestima) i a conviure (viure en comunitat). Pel que fa l'autoestima és molt important ja que perquè una persona aprengui ha de tenir una bona autoestima, s'ha de sentir bé amb si mateixa. Encara que parlem d'actituds envers dels nouvinguts es poden aplicar a tots els alumnes.

Per finalitzar la classe hem debatut una pregunta que hem pareix molt interessant per finalitzar el blog d'avui: LA DIVERSITAT ENRIQUEIX? 
La diversitat enriqueix si és interactiva però no si es formen guetos i les cultures no interactuen. L'interessant és l'interculturalitat no la multiculturalitat. A Eivissa, ja el vàrem comentar en un altre blog, hi ha multiculturalitat (moltes cultures) però no interactuen massa i, per tant, no ens enriquim d'altres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario